Livsstil genanalyser


Nutrition Sensor

Nutrigenetik – framtiden inom näring

En diet individuellt anpassad efter dina gener

Genetiska variationer påverkar hur din kropp reagerar på näringsämnen och livsmedel och vilka ämnen kroppen kan tillgodogöra sig effektivt. Kosten har stor betydelse för din hälsa. Vi kan nu analysera dina gener och justera din kost och på så sätt förebygga mer än 20 potentiella ämnesomsättningsproblem.

Detta kallas nutrigenetik och betyder kostanpassning baserad på genetisk data. Genom att analysera mer än 50 genetiska variationer erhåller vi värdefull information om dina medfödda styrkor och svagheter.

Om det fastställs en högre risk för en särskild sjukdom kan kosten ändras så att samtliga näringsämnen som främjar sjukdomens uppkomst undviks och de näringsämnen som minskar risken för att sjukdomen bryter ut föredras.

Genanalysen kan hjälpa dig att undvika näringsämnen du inte tål, att diagnostisera begränsad förmåga för avgiftning av tungmetaller, pesticider och lösningsmedel samt möjliggöra att på ett effektivt sätt försörja din kropp optimalt med viktiga näringsämnen.


Vilka livsmedel är hälsosamma för just dig?

När vi avgör exakt vilka livsmedel och näringsämnen som är hälsosamma för dig måste vi ta hänsyn till helheten. Vid somliga ämnesomsättningsproblem är kalciumrik mjölk mycket hälsosamt för kroppen. Hos vissa personer bör dock mjölk undvikas och det är då viktigt att få i sig andra livsmedel med högt kalciuminnehåll så man kan lösa ett ämnesomsättningsproblem utan att orsaka ett annat problem.

Ett praktiskt exempel

Ett gott exempel är Omega-3 i form av fiskolja i kapslar. Omega-3 förekommer naturligt i fisk och är ansett vara en kolesterolsänkande substans. Det är vanligt med Omega-3 som kosttillskott. Hos de flesta personer resulterar detta i förbättrade kolesterolvärden. Men vissa personer är inte gagnade av att ta Omega-3. Forskare har upptäckt att en variation i genen APOA1 leder till att Omega-3 inte alls förbättrar kolesterolvärdena utan tvärtom snarare förvärrar dessa.

Det är som antioxidanten koenzym Q10, ett kosttillskott som många tar för att sakta ner åldrandet. Q10 är inte aktivt direkt efter man tagit det utan måste omvandlas till aktiva formen ubiqionol av en specifik gen. Vissa personer har en defekt i denna gen och kan därför inte aktivera Q10. Kosttillskott i form av Q10 ger alltså skydd mot fria radikaler hos vissa personer men hos andra har det ingen som helst verkan.

Weight sensor

Viktminskningsprogram baserat på dina gener

Upp till 2,5 gång större framgång med viktminskning

Generna är vår kropps byggplan. Man uppskattar att cirka 80 % av fallen av övervikt beror på genetiska anlag. Alla personer bär på olika gener. Vissa går upp i vikt eftersom de tar upp fett för effektivt medan andra endast tar upp den nödvändiga mängden fett trots att de äter dubbla mängden. Det är likadant med kolhydrater. Några går upp i vikt pga kolhydrater i kosten medan andra inte alls påverkas av kolhydrater.

Optimala mängden sportaktivitet beror också på dina gener. Regelbunden träning hjälper vissa att gå ner i vikt snabbt medan det inte ger resultat alls för andra. Samma sak gäller även minskning av kaloriintaget. Vissa går lätt ner i vikt genom att äta färre kalorier medan det inte ger resultat för andra.

Dessa individuella skillnader ligger i generna. Det förklarar varför vissa effektivt kan gå ner i vikt med en fettsnål kost medan andra måste träna mycket för att nå samma mål.

Vilket program är rätt för dig?

Genanalyser ger nya möjligheter att ta reda på vilket program som är rätt för just dig. Din genetiska profil visar vilken mat du bör undvika och vad du kan äta utan att fundera. Det går också att fastställa vilken mängd sportslig aktivitet som är optimal för dig och optimala mängden kalorier per dag, vilket gör det möjligt för dig att snabbt gå ner till din önskade vikt och sedan hålla den.

Vilken mängd uthållighetsträning och vilken mängd styrketräning behöver du?

I ett viktnedgångsprogram reduceras inte bara mängden fett utan även muskelmassa – en process som kan förvärras av vissa gener. För att motverka detta bör du följa ett träningsprogram som är utformat att passa just dig. Baserat på denna information kan man bygga ett personligt program både gällande kost och motion. Enligt studier kan ett personligt viktnedgångsprogram leda till att det blir 2,5 gånger mer framgångsrikt. Alla är olika så det är viktigt att hitta vilka dina genetiska svagheter är och hur man kan använda de genetiska styrkorna för att leva ett långt hälsosamt liv.

Ät vad du vill

Skräddarsytt utifrån dina gener kommer du få en lista på mer än 600 livsmedel som visar vad du kan äta utan problem och vad du bör undvika. Så du kan äta vad du vill!

Sport Sensor

Optimerat nutritions- och träningsprogram baserat på dina gener

Vissa genetiska variationer kontrollerar strukturen i din kropp och har därför stor påverkan på styrka och uthållighet i dina muskelceller. Vissa har gener som är perfekt uppbyggda för att svara snabbt och generera hög styrka (stora och tjocka celler). Andra har gener med muskelceller som är svaga och långsamma och är därför optimalt uppbyggda för sport som kräver bra uthållighet.

Forskning har visat att atleter har 5 gånger större chans att kvalificera för olympiska spelen eller världscupen i en sport som passar generna. Genetiska analysen identifierar dina genetiska förutsättningar för styrke- eller uthållighetssport vilket underlättar för valet av sport. Dina gener kontrollerar också hur din kropp tillgodogör sig näringsämnen och hur effektivt kroppen omvandlar dem. Det skiljer sig åt hur väl kroppen absorberar t.ex. kalcium, hur kroppen svarar på olika näringsämnen, hur väl kroppen gör sig av med föroreningar som uppstår vid träning samt vilka mikronäringsämnen som behövs för att hålla lederna friska. Genom analys av mer än 52 gener kan det fastställas brister i ämnesomsättningen vilka kan påverka hälsan och idrottsprestationer samt hur man på bästa sätt kan neutralisera dessa brister. En genetisk analys ger värdefull information om vilka näringsämnen din kropp behöver för optimal hälsa och idrottsprestation. Det genetiska “Sports Nutrition Program” hjälper dig att göra det bästa utifrån dina genetiska styrkor och svagheter för att uppnå ännu bättre prestationer.

I länken nedan finner du övergripande information om vilka genanalyser och andra analyser vi erbjuder.

Genanalyser och andra analyser vi erbjuder

Vid intresse, prisförfrågan, beställning eller frågor maila till info@pharmalight.se